ERMENİSTAN'IN BÜYÜK OYUNU CAVAHETYA

Cavahetyada(Ahıskada) Ermeni Örgütleri ve Faaliyetleri

Sovyetler Birliğinin çökmesi beraberinde yerel coğrafyalarda bazı eski sorunların da tekrar gündeme gelmesine sebep olmuştur.Stalinin 1946 daki yanlış ve kasdi politikaları ile Güney Kafkasyada Gürcistan ve Eremenistan'da Türkiye sınırına yakın yerleşimlerde  yaşayan milyonlarca Türk kökenli aile yerlerinden yurtlarından ve topraklarından zorla koparılarak Orta Asya Steplerine sürülmüşlerdir. BUNLARIN TEK SUÇU TÜRK OLMAKTI. Sovyetlerde çözülmeler başlayınca ilk önce 1988 de Dağlık Karabağ Ermenilerinin Azerbaycan'dan ayrılma eylemlerine başlaması,aynı zamanda Gürcistan Ermenilerinin de milliyetçilik duygularının uyanmasına neden olmuştur. Özellikle Gürcistanın Güneybatısındaki Cavahetya/Ahıska bölgesinde yaşayan Ermeniler ciddi bir örgütlenme sürecini başlatarak Cavah Ermeni Hareketini kurmuşlardır. Bu Hareketinin başlıca amacı Cavahetyaya özerklik verilmesi ve ileride bu bölgenin Ermenistan'la birleştirilmesini sağlayarak Büyük Ermenistan idealinin temelini başlatmaktı. Cavah Hareketi , Ermenistan'da bulunan ermeni milliyetçisi gruplarla ve özellikle 8 Ağustos 1990'da Taşnaksutyun Partisi ile sıkı işbirliği yapmaktaydı. Ermeni  Milliyetçisi grupların en büyük siyasi hedefi Ermenistanın sınırlarını genişleterek, tarihte olduğu gibi  II. Tigran (MÖ 95-55) zamanındaki Büyük Ermenistanı kurmaktı. Yani hareket tam anlamıyla Irkçı-şoven bir Ermenistan üzerine kurulmuştu.

Cavah Ermeni Hareketi,1991den başlayarak siyasi taleplerde bulunmaya başlamıştır. Gürcistan hükümeti ile patlayan ilk anlaşmazlık, 1991de bir gurup silahlı Ermeni tarafından hükümet temsilcisinin bölgeye girmesine izin vermemesi ile başlamıştır. Bunun üzerine 1994de Tiflis hükümetinin 237 sayılı kararnamesi gereğince Ermenilerin meskun bulunduğu Mesheti ve Cavaheti vilayetleri birleştirilerek Samtshe-Cavaheti vilayeti oluşturulmuştur. Böylece bir anlamda özerkleşen vilayet fiilen Gürcistan'dan kopmuş durumdadır.  Gürcistan'ın sınır koruma güçlerinden oluşan küçük bir birlik dışında 1991den itibaren bu bölgeye Gürcistan ordusu girememektedir. Cavah Ermeni Harekatı ve Virkin, yaklaşık 10 bin aktif üyesi ve Cavahetya Ermenilerinin askeri örgütü olan Parventin silahlı üyeleri  ile tüm bölgeyi kontrol etmektedir. Yerel ve bölgesel basında Parventin silahlı üyelerinin Ahalkelekte bulunan 62. Rus Askeri Üssü ile ortak askeri tatbikat yaptıkları ve Ermeni terörist gurubu ASALA nın Cavahetyada yerleştiği konusunda haberler yayınlanmaktadır. Asala üyelerinin yöneticilerinin bölgede etkin oldukları ve silahlı güçlerin başında oldukları bilinmektedir. Cavah Harekatı liderleri hedefleri doğrultusunda defalarca Gürcistan hükümetine müracaat ederek resmi olarak özerklik talep etmiştirlerdir. Gürcistan Parlamentosunun XXI. Yüzyıl Gurubu Başkanı Vakhtang Boçorişvili bu konuyla ilgili yaptığı bir değerlendirmede; Ermenistan hükümetinin Gürcistan Ermenilerinin faaliyetlerini kontrol ettiğini ve Erivanın izni olmadan Cavah Ermeni Harekatının özerk yönetim hakkını talep edemeyeceğini ifade etmiştir. Ermenistan Başbakan Müşaviri Stepan Margaryan ise, Cavahetiyi ziyareti sırasında yaptığı bir konuşmada ,Cavahetyanın Gürcistan hükümetinden özerklik talep ettiğini ve bu talebin Gürcistan anayasasına hiç de aykırı olmadığını ifade etmiştir.Cavah Ermeni Harekatı, Virk, Zang örgütleri ve Büyük Vatan Partisi, sözde Ermeni soykırımının Gürcistan devleti tarafından resmen tanıması için faaliyette de bulunmaktadırlar. Nitekim Gürcistan Parlamentosu Başkanı Nino Burcanadze Mart 2002de bölgeyi ziyaret ederken Ermeni örgütleri temsilcileri kendisinden Gürcistan parlamentosunun sözde Ermeni soykırımını tanımasını talep etmişlerdi. Burcanadze ise bu konunun Ermenistan ve Türkiye arasında görüşüldüğünü ve sonucu beklemenin daha uygun olduğunu ifade ederek konuyu kibarca reddetmiştir.

Gürcistan Ermenilerinin en radikal ermeni milliyetçileri Virk örgütünde bir araya gelerek sosyal, ekonomik ve siyasi alanda Ermenilerin haklarını savunmaktadır. Virk örgütü Cavah Hareketine göre daha ermenicidir.

Cavaheti Ermenilerini kurmuş olduğu Parventin silahlı birliği, bölgede bulunan 62. Rus Askeri Üssü tarafından rus-sovyet cihazlarıyla silahlandırılmıştır. Rusya ve Gürcistan arasında imzalanmış anlaşmaya göre 62. Rus Askeri Üssünün boşaltılması sırasında üsse ait olan silahların bir çoğu Ermenistana gönderilmiş veya gizlice Parventin gurubuna verilmiştir. Gürcistan hükümeti ise Abhazya ile uğraştığından bu bölgenin askeri denetiminde yetersiz kalmıştır. Parventin silahlı gurubu üyeleri  Karabağ savaşına ve oradaki katliamlara bizzat  katılmışlardır.Bununla da gurur duyduklarını ifade etmektedirler. Her ne kadar Cavahetide faaliyet gösteren Ermeni örgütleri Cavahetinin özerklik statüsünü sivil mücadele yolu ile kazanmak istediklerini beyan etseler de, silahlı birliklerin kurulması bunun aksini göstermekte yani ermenilerin terör ve silah yoluyla bölgeyi ermenistana ilhak edeceklerini göstermektedir.Gürcistan ordusunun kuzeyde Abhazya sınırına yığınak yapması ve yeterince Ermenistan  sınır bölgelerinin kontrolünü sağlayamaması, Abhazya ve Güney Osetya sorununu bir çözüme kavuşturamaması  Cavaheti Ermenilerini özerklik için cesaretlendirmektedir.

Gürcistan üzerinde kontrolünü kaybetmek istemeyen Rusya ise açıkca  Ermeni ayrılıkçıları desteklemektedir. Gürcistan Parlamentosu Savunma ve Güvenlik Komisyonu Başkanı Giya Baramidze yaptığı bir açıklamada, Rusyanın Cavahetya Ermenilerini desteklediğini ve bunu ellerinden geldikce engelleyeceklerini ifade etmiştir.

1990lı yıllardan sonra Güney Kafkasyada siyasi ve ekonomik etkinliğini kaybetmeye başlayan Rusya, Gürcistanı kontrol altında tutmak için Cavahetya Ermenilerinin özerklik için silahlı mücadele  kartını büyük bir ustalıkla kullanmaktadır. Bölgede yaşayan Ermeni nüfusunun büyük bir çoğunluğunun geçimi , Rus 62. askeri üssünün varlığına bağlıdır ve bu nedenle Ermeniler, askeri üssün boşaltılmasına karşı çıkmaktadırlar. Gerçekte Ermeniler, ekonomik nedenler kadar güvenlik endişeleri nedeniyle de bu üssün kapatılmasını istememektedir. Cavahetyada bulunan Ermeni örgütleri 62. Rus Askeri Üssünün varlığını Gürcistan devleti kadar, Türk tehdidine karşı da bir güvence olarak kabul etmektedir. Aslında Cavahetya Ermenilerin 62. Rus Askeri Üssünün varlılığını güvence olarak kabul etmesi ,Dağlık Karabağ Ermenilerinin Hankentinde bulunan 366. Rus Motorize Birliğini güvence olarak kabul etmesine çok benzemektedir. Nitekim, 366. Rus Motorize Birliği Ermeni silahlı guruplarının Hocalıyı işgal etmesine yardım ettikleri gayet iyi bilinmektedir. 62. Rus Askeri Üssünde çalışan personelin yaklaşık % 70-90 nın Rusya vatandaşı olan Ermenilerden olduğu dikkate alınırsa, Rus askerlerinin olası bir Gürcü-Ermeni ihtilafında nasıl bir tutum alacaklarını tahmin etmek güç değildir.

Gürcistan hükümeti ise, askeri üssün kapatılması halinde işsiz kalan Ermenilerin istihdam etmeleri için yeni bir proje uygulamaya koymaya çalışmaktadır.Ancak Gürcistanın ekonomik durumunu göz önüne aldığımızda bu projenin başarıyla uygulanma şansının ne kadar az olduğunu ve Ermenilerin taleplerini hiç karşılamayacağı görülmektedir.

Cavahetya sorunu, her yönüyle  Dağlık Karabağ sorununa çok benzemektedir. Dağlık Karabağ Ermenileri de silahlı ayaklanmadan önce sosyal ve ekonomik sorunlarını öne çıkarmışlardı. Azerbaycan hükümetinin kendilerinin hak ve özgürlüklerini ihlal ettiğini iddia ediyorlar ve zaman kazanarak kendi silahlı birliklerini oluşturuyordlardı. Bugün  Cavahetya Ermenileri de aynı stratejiyle hareket etmelerine rağmen,Ekonomik sıkıntılar ve Abhazya gsorunu ve göçmenlere başı sıkışmış  Gürcistan hükümeti yakın bir geçmişte sınırlarının hemen yanıbaşında Karabağda olanlardan pek ders çıkaramamaktadır.

Gürcistan Ermenileri kültürel alanda olduğu gibi siyasi alanda da sistemli  bir şekilde örgütlenmiş ve özerklik arayışlarını yoğunlaştırmışlardır. Gürcistan hükümeti Cavahetya Ermenilerinin onayını almadan bölgede günlük rutin işleri bile yapamamaktadır. Cumhurbaşkanının Samtse-Cavahetya bölgesine atadığı bir çok Gürcü  vali, Ermeniler tarafından valilik binasına sokulmamış veya baskı sonucunda görevden alınmışlardır. Cavahetya Ermenilerinin ayrılıkçı faaliyetleri sonucunda bölgenin siyasi yönetiminin Gürcistanın kontrolünden çıkması Gürcistan hükümeti  ve Güney Kafkasyanın güvenliği için gerçek bir tehlikedir.

Sonuç

Ermenistanın bölge politikası incelendiği zaman Azerbaycanla savaş durumunda olduğunu (her ne kadar Mayıs 1994'de ateşkes anlaşması imzalanmışsa da), ekonomide ve ulaşımda yaşadığı sorunlar nedeniyle Gürcistan'la iyi komşuluk ilişkileri kurmak istese de Cavahetya sorununu öne çıkardığını, Türkiye ile tarihi düşmanlığını sürdürdüğünü, buna karşılık İranla çok iyi ekonomik ve siyasi ilişkileri olduğu görülmektedir. Rusyanın doğrudan Ermenistanla sınırı olmamasına rağmen bağımsızlık sonrası Ermenistan hükümetinin geleneksel Rusya politikasından vazgeçmediğini (Levon Ter-Petrosyan iktidarının son iki yılı istisna olmakla) söylemek mümkündür. Ermenistanın dış politikasında Amerika, İran ve Rusya özel bir konuma sahiptir. Ermenistan, Amerikanın mâli desteği, Rusyanın verdiği silahlar ve İranın sağladığı günlük tüketim malları sayesinde ayakta durmaktadır. Eski Sovyetler Birliği cumhuriyetlerinden hiç biri buna benzer çok yönlü dış politika izlemeyi başaramamıştır.

Ermenistan hükümeti resmen komşu devletlerin toprak bütünlüğünü tanımamakta, (HAY THAD) ideolojisine dayanan bir politika izlemekte ve bütün komşularından toprak talep ederek Türkiyenin doğu, Azerbaycanın Dağlık Karabağ, Gürcistanın Cavahetya, Rusyanın Krasnodar ve İranın kuzey-batı bölgesini kendi sınırları içerisinde görmek istemektedir.

Ermenistan hükümetinin Gürcistana yönelik politikasını Ermenistanın ekonomik durumu belirlemektedir. Zira Ermenistan ekonomik ilişkilerinin büyük bir bölümünü Gürcistan üzerinden düzenlemekte, petrol ve doğalgaz ihtiyacını Gürcistan üzerinden karşılamaktadır. Bu nedenle Ermenistan hükümeti Gürcistanla olan ilişkilerine büyük önem verse de bazen Cavahetya sorunu ile ilgili olarak Gürcistanı rahatsız edecek demeçler vermekten çekinmemektedir. Ermenistan, Gürcistanda yaşayan Ermenilerin sosyal, kültürel ve siyasi olarak örgütlenmesini desteklemekte ve faaliyetlerini koordine etmektedir. Cavahetya Ermenileri özerklik taleplerini siyasi zemine taşımakta ve hatta ayrılıkçı faaliyetlerde bulunmaktadır. Ermenistan, Gürcistanla olan ilişkilerinde ekonomik ilişkileri öne çıkarmakta, ancak uygun siyasi ve ekonomik şartlarda Cavahetya konusunda Gürcistana baskı uygulamaktadır. Ermenistan, Dağlık Karabağ savaşında Azerbaycan topraklarının %20sini işgal etmesiyle Gürcistanla ilişkilerinde de savaş galibi devlet olarak kendi görüşlerini kabul ettirmek niyetindedir. Her ne kadar iki ülke ekonomik ilişkilerini geliştirmek için çalışsalar da Cavahetya sorunu, her iki tarafın kabul ettiği bir çözüme kavuşturulmadığı taktirde, Gürcistan – Ermenistan ilişkilerini belirleyecek en önemli faktör olacaktır.BU ARADA BİZ TÜRKLERİ VE TÜRKİYEYİ İLGİLENDİREN BURADA ÖLÜM-KALIM MESELESİ ŞEKLİNDE ÜÇ HUSUS VARDIR.BİRİNCİSİ BU BÖLGE 1946 DA STALİN TARAFINDAN SÜRGÜNE GÖNDERİLEN AHISKA/MESKETYA TÜRKLERİNİN BÖLGESİDİR ,VE ÖNTÜRKLERDEN YANİ ALTIBİN YILDIR TÜRK TOPRAĞIDIR.AHISKA TÜRKLERİNİN EVE DÖNÜŞ PROJESİ KAPSAMINDA ONLARIN EVLERİNİ VE TARLALARINI İŞGAL ETMİŞ ERMENİLER SORUN OLACAKTIR.İKİNCİSİ BÜYÜK ERMENİSTAN İSİMLİ FAŞİST PROJENİN UYGULANMASI İÇİN BU BÖLGE ÇOK ÖNEMLİDİR.ÇÜNKİ ERMENİLER BURAYA SAHİP OLUP DAHA SONRA AB VE ABD NİN DE DESTEĞİYLE ÇAMLIHEMŞİN ÜZERİNDEN PAZAR İLÇESİNE İNİP KARADENİZE ULAŞMAYI HEDEFLEMEKTEDİRLER.BU KONUDA FAALİYET GÖSTERMEKTEDİRLER. ÜÇÜNÜCÜ HUSUS İSE BİZİ İLGİLENDİRMEKTE OLUP TÜRKİYE İLE BU BÖLGENİN AZERBAYCAN SINIRINA UZAKLIĞI 60 KM OLUP BURADAKİ ERMENİLERİ GÜRCİSTAN ZAPT ALTINA ALAMAYIP GÖZDEN ÇIKARIRSA HEMEN BİR MÜDAHALE İLE ERMENİLER TECRİT EDİLMELİ VE BU TOPRAKLARIN AHISKALILARA VERİLİP AHISKA CUMHURİYETİ KURULMALIDIR. AKSİ HALDE AZERBAYCAN ÜZERİNDEN TÜRKİSTANA-ORTA ASYAYA BAĞLANTI SARECE BİR HAYAL OLARAK KALIR.

GÖRÜLDÜĞÜ GİBİ BU BÖLGE TÜRKİYE VE TÜRK DÜNYASI İÇİN HAYATİ ÖNEM TAŞIMAKTADIR.!

KÖKTÜRKLER